top of page

Co jsme zažili na Pohodě 2017 a proč už nikam jinam nechci?

Začnu raději tím, jak jsme si to užili.

Tohle byla moje celkem pátá návštěva Pohody a i k této patří příběhy z Déjedničky, na které můžete potkat hořící auta, postávající opraváře, přeplněné benzínky a podobně. Ale cesta do ráje zkrátka musí být dlouhá a trnitá.

Přijeli jsme asi tak hodinku po otevření areálu a oproti loňsku byly fronty uplně minimální. Dokonce i přesto, že přijelo pouze o tisícovku míň návšetěvníků než loni. To je tedy tuším 29000 lidí. Tradičně jsme neviděli první rozbíhající se nadšence pro vstupenky na další rok, ale stejně jako každý rok jsem si slíbila, že nabudúce to budu já, kdo tam taky takhle vyběhne. Tak možná. Kdybych se na kapacitu Pohody koukala očima jiných stejně velkých festivalů (zejména těch českých, protože čím víc lidí, tím více peněz, žejo ostravo.. ehm...) určitě by se dalo uvažovat klidně o 60000 lidech, kapacitně na to ten areál má a já děkuju organizátorům, že tuhle šílenost nikdy neudělaj! Po postavení stanu byla první návštěva samozřejmě záchoda… jako doma.. vůně, čistota a toaleťák, takže vše jak má být. Důležité je, že všechen dostatek těchto věcí, kterými Pohoda pečuje o své návštěvníky není pouze pozlátkem prvního dne, ale trvá po celou dobu!

Je pravda, že čtvrtek byl prostě slabší den (nebo jsme spíš ignoranti, protože ve skutečnosti vlastně slabej vůbec nebyl). Národní hrdost Bolo nás 11 přenechli slovákům a vychutnali si třináctku Urpiner. Poté Ylvis, kteří vcelku překvapili. Koncert byl vtipnou parodií na uplně všechno a tak to má bejt. Nejvíce jsme se však tešili na Slaves. Britskou surově punkovou dvojici. Dav pogoval snad ještě předtím než začal koncert a obří moshpity neustávaly až do konce koncertu. Tak to má taky bejt!

Po Slaves však pivko a spát, techno stage totiž jede až od pátku…

V pátek ráno překvapil deštík a jemná bouřka, to však nezabránilo vydat se na gastronomickou pouť, treska v rožku? Jasně už víme proč se na Pohodě tak strašně dbá na dostatek toaleťáku a komfortu na záchodě vůbec…díky tresko v rožku ..:D Buchta s bryndzou, halušky, langoš, neodolatelný kaše od Luntera a tak dál, gastronomické zážitky střídaji koncerty a koncerty střídá jídlo, takhle furt dokola dokud nedojdou peníze. Bohužel, kde maj dobrý jídlo, tam je fronta…

Páteční den zahájil Tommy Cash, který překvapil neuvěřitelnou energií a skvělou prací s publikem. Dokonce ikdyž jsme byli zrovna po obědě, tančilo se o sto šest. Následoala mladičká česká zpěvačka a je velká škoda, že na Zagami Jericho nepřilo až tak lidí a alespoň se nezhoupli v kolenou, tak jak nás to Tommy předtím naučil. Její písně jsou super! Snad příště. Po celodenní poflakování a foodpornu obštastnila naši temnou dušičku mladá Solange, nejvíc očkáváným hřebem večera byla však M.I.A.

Nevím jestli to bylo změněným stavem vědomí a nebo prostě zbytek Pohody nedokázal ocenit tento skvělý koncert, ale my jsme si užili M.I.u i přes technické problémy a bylo nám velmi líto, že koncert skončila dříve…

Díky brzkému konci vystoupení jsme stihli celý koncert Austra, který byl naprosto fenomenální. No a potom? Potom už jen technostage s Új Bálou a PSJ a s nádhernou mlhou ráno. Sice jsme měli v plánu spoustu dalších koncertů, ale to nevadí… Na vítání slnka chci každý rok, ale protože autokemp je na druhé straně než hlavná stage, nikdy se mi na něj nechce dojít těch pár kroků :( .. to taky nevadí… Nejlepší je si dát sprchu právě po vítání slnka (nebo místo něj no..). Venku je ještě docela kosa a tak proud vařící vody krásně zakončí festivalový den..

Sobotu zahájila roztomilá Princess Nokia, která ještě ten den odjížděla nafestival Creepee teepee, který se bohužel s Pohodou kreje. I přesto že její hudba je všechno od skvěle zazpívaných písní až po drsný a feministický rap, nebyl tento koncert náhodnou směskou. Byl to ten nejlepší hudební začátek dne, jaký jsme si mohli představit. Celý den byl tak nějak ve znamení vyčerpání z páteční noci a tak jsme se zase jen poflakovali mezi jídlem a různými koncerty.

Prostě pohoda...

Překvapila Katarzia, ovšem velmi zajímavé šaty zřejmě nelichotily její postavě, teda na velkejch obrazovkách určitě nie. Naplno jsme si užili až H09909, z nichž jeden vytupoval v šatech a druhý přišel ve svěrací kazajce. Samozřejmě nezapomněli zmínit jak je štve, že nemaj žádnou trávu… No jo no, měli si dát tresku nebo halušky, neví co je dobrý. Alt-J odehráli skvělou show k našemu povalování se na trávě u pohoda shopu. Skvěle jsme při tomto koncertě načerpali energii a šli na uplně nejhustější show německého Boys Noize, který naprosto strhnul naše uši a podlomil kolena. I přesto, že jsme měli v plánu ještě další koncerty, bez rozmýšlení jsme zamířili na technostage, kde jsme stihli zbytek Schwefelgelba a zůstali jsme až do rána.

Tak ahoj Pohodo přístí rok… Snad nabudúce i nějaký ty slovenský kapely ;)

DĚ-KU-JE-ME!

A mě už se ani vlastně nechce vysvětlovat, proč Pohoda nejde vyjádřit slovy, proč je Pohoda nejlepší a proč už nikdy NIKDY!! nepojedu na český festivaly (to se mi daří už několik let a je to super) … nebudu, nemá to cenu. Jeďte na Pohodu a uvidíte. Takže konec drůhý části článku... sry.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page